Onze producenten

Meer weten over onze producenten? Bekijk ze hier!

Alko Tolner

Alko Tolner, akkerbouwer van gewassen als aardappelen en suikerbieten, gerst en tarwe uit Grolloo is in 2008 begonnen met het verbouwen van mosterd en is in het assortiment van DrentsGoed te vinden met potjes mosterd (170 gr) in de smaken: fijn, grof en knoflook.

Mosterd is een populaire saus die gemaakt wordt uit de zaden van de mosterdplant. Mosterdplanten behoren tot de familie van koolgewassen en worden gezaaid in maart, bloeien in juni en de oogst vindt plaats in september.

Van de zaadjes wordt, na behandeling, een smakelijke saus gemaakt door ze te vermengen met ingrediënten als water, azijn en enkele kruiden. De scherpe smaak van mosterd wordt veroorzaakt door mosterdolie. Alle koolgewassen bevatten deze olie. Voor een standaard potje mosterd van 170 gram zijn ongeveer 750 mosterdzaadjes nodig.

Rolderstraat 10,
9444 XC Grolloo

Tel. 0592 501 379

DrentsGoed producenten

Bakkerij Pots

Echte Bakker Pots staat als Echte Bakker garant voor producten van hoog niveau. Zij leveren dagelijks ovenvers brood waarin ze de ambachtelijke kwaliteit en regionale specialiteiten met de voordelen van een professionele organisatie combineren.

Burg. Reijndersstraat 27
9451 BC Rolde
www.bakkerijpots.nl

JUSTA-kaas

De Biologische Kaasboerderij is gevestigd in Stuifzand, een dorpje dichtbij Hoogeveen. De boerderij ligt in een prachtig landschap. Vrijwel alle weilanden zijn omringd door houtwallen of bospercelen.

Op het bedrijf worden ongeveer 40 melkkoeien gehouden met bijbehorend jongvee. De melk van de koeien wordt merendeels verwerkt in de eigen kaasmakerij. Het bedrijf heeft het biologisch EKO-keurmerk al sinds 1988. Voor de bedrijfsvoering houdt dit o.a. in dat er op het land geen kunstmest en chemische onkruidbestrijdingsmiddelen worden gebruikt en dat er in de kaasmakerij wordt gewerkt zonder kunstmatige toevoegingen.

De koeien worden van alle kanten in de watten gelegd. In de zomerperiode kunnen ze de hele dag weiden in de graslanden en in de winter zijn ze binnen in de met stro gestrooide potstal, waardoor ze ook dan nauwelijks in hun natuurlijke gedragingen worden belemmerd.

JUSTA-kaas is een ambachtelijk biologische boerenkaas, gemaakt van rauwe (ongepasteuriseerde) melk. De smaak van de kaas is daarom voller en pittiger dan van een fabriekskaas. Vanzelfsprekend zitten er in de kaas geen kunstmatige kleurstoffen of conserveringsmiddelen. De kaas wordt gemaakt volgens het Goudse procedé en wordt verkocht in een jong- en jong-belegen variant en ook met kruidencombinaties.

De natuurlijke omstandigheden waaronder de melk op de boerderij wordt geproduceerd in combinatie met de zuivere bereiding van de kaas maakt JUSTA-kaas tot een PUUR NATUUR kaas!

Hoofdweg 3
7934 PD Stuifzand
www.justakaas.nl

Bouwhuis agro

Ons pluimvee- en akkerbouwbedrijf V.O.F. Bouwhuis agrarische onderneming is een familiebedrijf.

We hebben vrije uitloop kippen en scharrelkippen. Onze kippen leggen dagelijks een heerlijk vers eitje!

Naast het pluimvee hebben we ook akkerbouw. Op onze akkers telen we korrelmais, tarwe en koolzaad om bij te voeren aan onze kippen. Het telen en oogsten doen we zelf. Ons doel is om een gesloten bedrijfsvoering te hebben, door middel van eigen voer te telen en voer uit de regio aan te kopen. En ons eigen stroom op te wekken door middel van zonnepanelen. Ook hebben we een eigen bron en zuiveringsinstallatie om onze kippen van heerlijk vers drinkwater te voorzien.

Wij zijn trots op onze manier van bedrijfsvoering en beperken de druk op het milieu en omgeving zo maximaal mogelijk!

Geniet van onze heerlijke duurzame eitjes!

Mr. J.B. Kanweg 89
9439 TE Witteveen
www.bouwhuisagro.nl

Drentse Schans

Landbouwbedrijf Ten Hool is een akkerbouwbedrijf van circa 180 ha met een traditioneel bouwplan van consumptie- en zetmeelaardappelen, suikerbieten, gerst, zomer- en wintertarwe en rogge.

In de zomer (juli/augustus) wordt het koren gemaaid met behulp van een combine. Vrijwel al het graan wordt direct afgeleverd. Een kleine hoeveelheid gerst wordt apart gehouden en naar de bierbrouwerij gebracht.

Het aardappelrooien begint eind augustus. Eerst worden de pootaardappelen gerooid en vervolgens de consumptie- en fabrieksaardappelen. De meeste aardappelen worden opgeslagen in schuren en pas in de winter afgeleverd.

Het bietenrooien vindt in het najaar plaats (oktober/november) en wordt door een loonbedrijf uitgevoerd. De bieten gaan rechtstreeks naar de fabriek om verwerkt te worden.

Bieren
Van het graan afkomstig van het akkerbouwbedrijf wordt door een professionele brouwerij op ambachtelijke wijze een uniek Drents bier gebrouwen. Er zijn vier verschillende soorten, een pilsener en drie speciaalbieren, nl. Olde Witte, Boeren Blond en Turfsteker.

Den Hool 4
7845 TG Holsloot
www.drentscheschans.nl

Landwinkel Exloo

In de kippenschuur aan de Oude Dijk 2, leggen de kippen Een lekker Drents eitje Exloo.
Dit zijn scharreleieren die onder andere 24 uur per dag in de automaat voor aan de weg verkrijgbaar zijn.

Ook vind je hier Landwinkel EXLOO. Landwinkel Exloo is aangesloten bij een Coöperatie van samenwerkende boeren met een boerderijwinkel. Zij verkopen Nederlandse producten, maar het liefst en wanneer mogelijk zo dicht mogelijk bij huis. Kom je snel een keer kijken?

Oude Dijk 2
7875 CK Exloo
www.landwinkelexloo.nl

MI Food & More

Na een aantal jaren actief te zijn in de horeca waaronder als chef in diverse horecazaken kwam ik (Mitchell Bakker) met het idee om MI Food&More op te richten. 
Het doel van MI Food&More is het eten een complete beleving te laten worden en natuurlijk betaalbaar. 
 

Drentse Imkers

In de winter is het voor de imker een rustige tijd. Hij heeft de drukte van met zijn bijen reizen naar plaatsen waar bloemen massaal bloeien en honing slingeren achter de rug. De imker heeft zorggedragen dat ieder volk bijen ten minste 12 kg. voorraad wintervoer heeft.

Ogenschijnlijk lijkt een bijenstal in de winter een oord van rust. Dit is absoluut niet het geval. Als de kou invalt, vormen de 15.000 tot 20.000 bijen in de kast een hartvormige tros. De bovenste bijen nemen een snufje voer naar binnen van uit de voorraad wintervoer en verwerken dit om tot lichaamswarmte. Deze warmte geven ze af aan de andere bijen in de wintertros, hierdoor blijft de tros bijen op een temperatuur van rond 15 graden Celsius. Al vriest het steendik, de tros blijft op deze temperatuur.

Eind januari – begin februari gaat de koningin in het midden van de tros eitjes leggen. Rond dit centrum wordt de temperatuur opgevoerd tot rond de 35 graden Celsius. De mensen denken rond die tijd aan de Elfstedentocht, maar de bijen werken alreeds naar de lente toe.

In februari bloeien hazelaar, sneeuwklokje en krokus. Wanneer de dag temperatuur rond 10 graden is, bezoeken de bijen deze bloemen. Het stuifmeel van deze bloemen, is onderdeel van het voer voor de nieuwe aanwas bijen. Eind februari – begin maart bloeien wilg, speenkruid en andere vroegbloeiers. Het bijen volk wil snel op sterkte zijn om de bloemen in de rijk bloeiende lentebloesem te kunnen bezoeken. De koningin dient daarom al vroeg te starten met eieren leggen en dit elke dag sterk uit te breiden. In de maand mei kan de koningin haar eigen gewicht per dag aan eieren leggen. Eind mei heeft het bijenvolk een aantal van rond 60.000 bereikt.

De imker van DrentsGoed streekproducten tracht nu met een maximaal aantal bijen de rijk bloeiende gewassen te bezoeken. Miljoenen bijen worden nu ingezet om nectar binnen te halen, die wordt bewerkt tot heerlijke honing. Bij mooi weer en voldoende “dracht” kunnen de imkers vaker in de zomer goudgele honing uit Drenthe oogsten. Honing van distel, linde, klaver of heide heeft een eigen smaak. Elke oogst heeft zijn eigen karakter en eigen smaaknuance. DrentsGoed streekproducten imkers mengen honing niet tot een standaardsmaak. Hierdoor wordt deze honing dan ook zo gewaardeerd.

De in Nederland gewonnen honing kristalliseert dikwijls binnen korte tijd en kan soms zo hard worden dat ze slecht smeerbaar is. DrentsGoed honing wordt na het slingeren geroerd tot het kristalliseren is begonnen. Hierdoor ontstaat een fijnere structuur, een crèmige honing. De honing komt hierdoor als een smaakvol en goed smeerbaar product op uw tafel. Eet u smakelijk!

Contactpersoon: Gerhard Habers
Tel. 06 2089 5527

Fruitbedrijf de Marwijkshof

Het kleinfruitbedrijf van de familie Smid is opgebouwd en aangeplant in 1999. Het wordt gerund door Peter en Marloes Smid. 
De fruittuin is 3,5 ha groot met een verscheidenheid aan soorten, o.a. zwarte bes, rode bes, witte bes, blauwe bes, kruisbes, braam, zomer- en herfstframboos en appels. De bessen worden tijdens de oogst in de Landwinkel verkocht. De overige vruchten worden vervolgens verwerkt tot DrentsGoed streekproducten zoals vruchtensappen, siropen, jams, wijnen, vruchtenbonbons en appel/peren stroop. Deze producten worden zonder toevoegingen gemaakt door ambachtelijke verwerkingsbedrijven.

Marwijksoord 21-a
9448 XA Marwijksoord
www.demarwijkshof.nl

Zorgboerderij Drentheland

Geert's Best

Ik ben Geert Lindenhols, koolzaad- en velbonenteler in Zuidwolde. In Nederland verbouwen we zulke mooie grondstoffen, het is zonde om dat niet optimaal te benutten.

Van ingrediënt tot product

Daarom ben ik begonnen met de olie uit het koolzaad gaan halen. Dat doe ik op een duurzame manier. In mijn bedrijf ga ik voor energieneutraal; Een inventieve windmolen zorgt voor de energie die nodig is om de oliepers te laten draaien. En mijn trekkers die rijden op een mengsel van, hoe kan het ook anders, koolzaadolie. Zo ben ik altijd aan het bedenken en doen hoe akkerbouw duurzamer kan, met oog voor de omgeving, biodiversiteit en het milieu.

De koolzaadolie werd mayonaise en al snel wilde ik hetzelfde doen voor het andere gewas, veldbonen. Die ben ik gaan vermalen en verwerken tot veldbonenmeel, tagliatelle en macaroni. Zo blijf ik het meeste uit mijn land halen.

Duurzaam, lekker en gezond, dan is het Geerts Best!

Kleefegge 6a
7921 RB Zuidwolde
www.geertsbest.nl

Ook producent worden?

Maakt u een product dat voldoet aan onze voorwaarden?
Een product waar u trots op bent, dat met aandacht, liefde en Drentse grondstoffen wordt bereid?
Wilt u weten of uw product past in ons assortiment?