Over DrentsGoed

Vereniging DrentsGoed is de ambassadeur van het Drentse streekproduct. Alleen producten die voldoen aan onze hoge eisen voor kwaliteit, hygiëne en streekgebonden herkomst mogen ons keurmerk voeren.

Drentsche Schans

Drentsche Schans

Landbouwbedrijf Ten Hool is een akkerbouwbedrijf van circa 180 ha met een traditioneel bouwplan van consumptie- en zetmeelaardappelen, suikerbieten, gerst, zomer- en wintertarwe en rogge.

In de zomer (juli/augustus) wordt het koren gemaaid met behulp van een combine. Vrijwel al het graan wordt direct afgeleverd. Een kleine hoeveelheid gerst wordt apart gehouden en naar de bierbrouwerij gebracht.

Het aardappelrooien begint eind augustus. Eerst worden de pootaardappelen gerooid en vervolgens de consumptie- en fabrieksaardappelen. De meeste aardappelen worden opgeslagen in schuren en pas in de winter afgeleverd.

Het bietenrooien vindt in het najaar plaats (oktober/november) en wordt door een loonbedrijf uitgevoerd. De bieten gaan rechtstreeks naar de fabriek om verwerkt te worden.

BIEREN

Van het graan afkomstig van het akkerbouwbedrijf wordt door een professionele brouwerij op ambachtelijke wijze een uniek Drents bier gebrouwen. Er zijn vier verschillende soorten, een pilsener en drie speciaalbieren, nl. Olde Witte, Boeren Blond en Turfsteker.

Producten van:

Drentsche Schans